Šafránové rizoto s grilovaným lososem a cuketou

Šafrán je koření hojně využívané ve španělsky mluvících zemích, Francii a v orientu. Konzumují se čnělky, což jsou takové ty tyčinky co koukají z květů rostlin. V tomto konkrétním případě z rostlinky jménem Krokus setý, správněji však Šafrán setý (Crocus Sativus). Koupí se to již sesbírané, je to strašně drahé a blbě se to u nás shání. Chuť a barva nádherně ladí s rýží. Do rizota se opravdu hodí.

Tohle jídlo vypadá strašně složitě, ale opak je pravdou. Za 20 minut máte baštu na stole a budete se k ní rádi vracet. Šafrán je sice drahý jak pes, ale spotřeba je strašně malá, do peněz to tedy zas tak nevleze. Recept je na 4 porce.

Ingredience

300 g – Rýže typu Arborio, Carnaroli či Vialone Nano

200 g – Losos

1 l – kuřecí vývar

200 ml – Bílé suché víno

4 ks – Šalotka

70 g – Máslo

Špetka – Šafrán

Parmazán – jemně strouhaný

Bazalka – čertvá – pár lístků

Olej

Sůl

Pepř

 

Postup

Šalotku oloupeme a na jemno nasekáme. V hrnci rozjedeme olej na nižší teplotu a šalotku za stálého míchání osmažíme hezky do růžova. Přidáme rýži a krátce ji na šalotce zasmahneme. Každé zrnko by mělo být olejem obalené a rýže trochu zprůsvitní.

Okamžitě přidáme víno a upravíme plamen tak, aby obsah lehce probublával. Přidáme trochu soli a čerstvě namletého pepře. Po odvaření dvou třetin vína přidáme vývar a to pouze takové množství, aby byla rýže jen lehce zaplavena. Dále přidáme špetku šafránu. Špetka je pro tyto čtyři porce zhruba 25 čnělek. Necháme pomalounku vařit a vždy, když začne být tekutiny pomálu, tak trochu vývaru přidáme. Cílem je mít měkkou rýži, která je spojena škrobem z rýže vyplaveným. Ten s vývarem udělá takovou kašičku. Výsledná hustota má být asi něco jako trochu řidší vařená čočka.

Mezitím, co se vaří rýže si nakrájíme lososa i s kůží na menší kostky, osolíme a opepříme a lehce jej osmažíme na troše másla. Stačí zlehka, rybka v rizotu „dojde“. Smažíme nejprve kůží dolů. Jakmile je rybka hotová, sundáme z ní kůži. Máme-li na pánvi místo, přidáme k rybičce pár plátků nakrájené a lehce osolené cukety.

Do hotové rýže vmícháme trochu jemně strouhaného parmazánu. Míchání dáme trochu času. Sýr se musí s rýží hezky spojit. Přidáme najemno nasekanou bazalku, zbytek másla a na nudličky nakrájenou opečenou cuketu. Takto připravené rizoto naservírujeme na talíř. Na rizoto položíme lososa a je hotovo.

 

Reklamy

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *