Krevety na kari s citrónovou trávou

Krevety v luxusní jemné omáčce. S kousky pečiva, či dobrou rýží. Krevety s dobrým kari kořením, zjemněné kokosovým mlékem a vyladěné citrónovou trávou. Tato kombinace chutí prostě neomrzí.

Lehká předmluva. Karí je v Indii způsob přípravy jídla, nikoliv koření, tak jak je nám to dlouhodobě podsouváno. Karí je způsobem přípravy, tj. dej do hrnce co máš a podus to, nejblíže, ale pouze významově prosím, německému eintopfu. Koření, které do jídla Ind přidá, se nazývá Masala. Pro potřebu a potěchu evropana se jaksi vžil exportní název pro Masalu, který je Kari, popřípadě Karí. Aby to nebylo tak jednoduché, je potřeba zdůraznit, že toto koření je směs, není jednodruhové. Proto chutná úplně jinak Masala ze severu Indie a z jihu. O verzích dovážených do Evropy nemluvě. Vařit tedy budeme defacto Shrimp Masala. Máme doma červené Karí dovezené z Thajska (děkujeme Růžovkovic sousedům), které je poměrně ostré. Doma jsem jej ředil půl na půl s nepálivou, byť velmi chutnou verzí, pořízenou kdoví odkud.

Uvedené ingredience stačí na 3-4 porce.

Ingredience

0,5 kg – Krevety oloupané (čerstvé šedé, či vařené růžové)

1 ks – Citrónová tráva

1 ks – Středně velká červená cibule

0,3 l – Kokosové mléko

1 pl – Rajčatový protlak

1 pl – Masala (Kari)

Přepuštěné máslo (Ghee)

Sůl

Postup

Ve hlubší pánvi rozpálíme na střední teplotu přepuštěné máslo. Nemáte-li přepuštěné máslo, použijte trochu oliváče a oříšek normálního másla. Nemáte-li oliváč, pak nějaký chuťově neutrální olej. Nemáte-li olej… Přidejte cibuli nakrájenou na plátky, teplem se rozpadne na vrstvy. Cibulku orestujte do sklovata. Následuje lžíce protlaku a Masala (Kari), kterou s cibulí krátce orestujeme. Jakmile by se vám začal tento základ připalovat, okamžitě přidejte půl decky vody a stáhněte teplotu plotny.

Citrónovou trávu rozdělíme na třetiny a lehce poklepeme tupou stranou nože. Pustí tím do omáčky více chutě a vůně. Nerozmlátit, poklepat! Do pánvičky přidáme kokosové mléko, poklepanou citrónovou trávu a krevety. Na středním žáru redukujeme omáčku o cca 30%. Trošku tím zhoustne.

Dochutíme solí a to opravdu až po zredukování. Kuchařskou pinzetou vyjmeme citrónovou trávu, ta je nepoživatelná, pouze jídlo ochucuje. A teď honem s krevetkami do misky s rýží, či jen tak s pečivem. Dobrou…

 

 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..