Hovězí guláš z kližky

Hotový guláš s chlebem

Jedním z u nás doma nejoblíbenějších jídel je obyčejný guláš. Obyčejný říkám proto, že je to tak strašně jednoduché jídlo, že jej vaří snad všichni. Ne vždy je však výsledek úplně ideální. Bývá to způsobeno naprostými drobnostmi a je to opravdu škoda. Guláš je klasikou české kuchyně a my si tu klasiku nyní uvaříme. Uvaříme v naprosto minimalistické podobě, avšak s fígly, které tu chuť gulášku posunou trošku dále…

Ingredience – guláš

2 kg – Hovězí kližka

1,5 kg – Cibule

100 g – Sádlo

2 pl – Rajčatový protlak

2 pl – Paprika sladká maďarská

1 pl – Majoránka

1 pl – Česnekový granulát

1 l – Hovězí vývar

Paprička, Chillies – Cokoliv pálivého, máte-li to rádi

Pepř

Sůl

Ingredience – příloha

Výjimečně zde ingredience na přílohu nebudou. Valná většina liduchů miluje guláš s houskovým knedlíkem. My raději knedlík lehčí a děláme si knedlík karlovarský. Co nikdy neodmítnu ke guláši je rýže. Když dojde cokoliv z předešlého, přichází na řadu chleba, správně chléb. Když nemáte ani chleba, ani limetu, vražte tam citrón…. Guláš se totiž z nějakých důvodů rozhodl, že jej budeme mít vždy k jídlu s něčím jiným. Vyberte, uvařte a zbaštěte si svou přílohu společně s guláškem tak, jak to máte rádi. Já ho jím klidně tři dny v kuse s tím, co zrovna je…

Postup

Cibuli oloupat a nakrájet na drobno. Maso nakrájet na kostky. Kližka je tužší typ masa, chce to ostrý kinžál. Protože je cibule hodně, tak by se při smažení naráz hlavně u užších hrnců spíše dusí, všechno by trvalo strááášně dlouho. Proto hodně lidí dává cibule pod guláš málo. Já si dám sádlo půl na půl do hrnce na guláš a na pánev a cibuli rovným dílem rozdělím. Současně tak smažím cibulku na dvou plotnách.

Jakmile je cibule tmavá a tím myslím hodně tmavá, až je sem tam nějaký kousek připálený, trochu ubereme na plynu či elektrice, posypeme paprikou a přidáme rajčatový protlak. To v tom hrnci na guláš, kde je půlka cibule. Pánev s druhou polovinou cibule čeká odstavená. Lehce zarestujeme a přidáme nakostkované maso. Zvýšíme výkon pod hrncem a alespoň trošku to masíčko opečeme. Chce to dávat majzla, připálený je to hnedle. V hospodách se to dělá rovnou v pekáči. Peče se v daleko větší ploše. Máte-li pocit, že se to přichytává, ihned zalijte připravenou sklenkou vody, stačí dvě decky.

Přidáme druhou polovinu cibule z pánve, zasypeme trochou pepře, trochou soli (cca půlku očekávané celkové spotřeby), zalijeme vývarem pouze tak, aby maso pokukovalo nad hladinu a šup s tím do předehřáté trouby na 160 st. C. Máte-li troubu s vrtulí, tak vrtuli zapněte. Pokud bude hrnec nezakrytý, bude se vršek lehce přichytávat a guláš tak dostane typickou tmavou barvu. My pečeme cca hoďku a půl s poklicí, zbytek bez. Dělá se to fakt samo. Pouze při odkrytém režimu to chce čas od času zamíchat.

Je-li maso měkké, přejdeme k dochucovací fázi. Přidejte česnekový granulát, dosolte, dopepřete, popř. dolaďte papričkou. Krátce zavařte a hurá na talíř.

Pokud máte rádi guláš zahuštěný, cest je mnoho. Někdo dělá jíšku, jiný strouhá kurky ztvrdlého chleba. My dáváme cca hodinu před dokončením velkou bramboru,nakrájenou na malé kostky. Za tu dobu se kostičky z brambor úplně rozvaří a gulášek se tak akorát zahustí.

Reklamy

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *